dinsdag 6 mei 2014

Warme salade van kikkererwten en snijbiet

Vandaag gaan we voor eenvoudig, warm en heel voedzaam!

Snijbiet is een ouderwetse en wat vergeten groente. Omdat de smaak vooral doet denken aan spinazie met een vleugje rode biet, is snijbiet dan ook perfect te vervangen door spinazie.
De bladeren en de bladstelen zijn eetbaar en de jonge blaadjes kunnen verwerkt worden in salades. Het seizoen begint ongeveer midden mei.
Snijbiet bevat veel mineralen en vitamines maar heeft een hoog nitraat gehalte, opgepast dus met het opwarmen en afkoelen.

 


Kikkererwten worden tegenwoordig meer en meer gebruikt. Maar koop je ze nu het best vers, of in blik? En hoe zit het met het weken en het koken?
Per persoon reken je best ongeveer 100 gram gedroogde kikkererwten of 200 gram erwten uit blik.
De kikkererwten uit blik werden reeds gekookt en kunnen dus meteen verwerkt worden, koud of warm. De structuur is minder stevig dus persoonlijk verkies ik de verse.
Om verse kikkererwten te weken, doe je ze in een pot en giet er 3x zo veel water bij. Laat ze een nacht tot 24u staan. Daardoor zal het volume verdubbelen.
Giet ze af en dep ze droog. Op dat moment kun je de erwten perfect invriezen om later te gebruiken.
Of, kook ze een uurtje en ze zijn gaar.
Er zijn verschillen in soort en grootte, dus zowel de hoeveelheid per persoon als de kooktijd kan variëren. Proberen maar!

 


Harissa is een pikante rode saus die vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt wordt om de gerechten op smaak te brengen. De saus is gemaakt op basis van o.a. tomaten, pepers, look, komijn en koriander. Deze is bij ons verkrijgbaar in tubes of in blik.

 


Warme salade van kikkererwten en snijbiet (2p)

  • 200 gram gedroogde kikkererwten, geweekt
  • een bos verse snijbiet (of spinazie), grof gehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 à 2 teentjes look, fijn gehakt
  • harissa naar smaak
  • citroensap
  • olijfolie
  • peper en zout

Laat de kikkererwten in ongeveer een uurtje gaarkoken.
Fruit de ui en look even aan in olijfolie en voeg de snijbiet toe.
Laat stoven tot deze geslonken is.
Voeg de kikkererwten toe en breng alles op smaak met een scheutje citroensap, peper, zout en eventueel nog wat olijfolie. Roer goed door.

 
Lekker met een stukje vlees of een frisse Griekse salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten