Na een rustige receptenweek, vliegen we
er helemaal terug in ... en deze keer met boontjes en halloumi!
Halloumi is een Cypriotische kaas. Het
smeltpunt ligt een pak hoger dan bij andere kazen en daarom is hij gemakkelijk te
grillen, te frituren of te bakken.
De kaas heeft een zoutige smaak en een
stevige, rubberachtige structuur. Van uitzicht lijkt halloumi erg op feta.
Halloumi wordt normaal gezien gemaakt van schapen- en geitenmelk. Tegenwoordig bevat
halloumi ook koeienmelk maar hierdoor verandert de smaak. Bekijk dus goed de
ingrediëntenlijst.
Handig is dat halloumi meestal
vacuümverpakt wordt en daardoor een paar maanden in de koelkast kan overleven. Ik
zou zeggen, koop ineens een paar pakjes want ze komen altijd wel van pas.
Vers bonenkruid is hier amper te vinden, of ik kijk er
gewoon naast.
Gelukkig bestaat er ook een gedroogde
versie. Gebruik er niet te veel van want de smaak is vrij sterk.
Bonenkruid past uitstekend bij
peulvruchten.
Het zou de spijsvertering bevorderen en
een opgeblazen gevoel voorkomen.
Gemengde
bonensalade met halloumi (2p)
- 10 krielaardappeltjes in de schil, beetgaar gekookt
- verschillende soorten bonen, beetgaar gekookt (prinsessenbonen, snijbonen, sluimererwten,...)
- een stuk halloumikaas
- citroensap
- bonenkruid
- lookolie
- peper
De lookolie heb ik gemaakt door enkele tenen look in
olijfolie te laten weken. Hoe langer ze weken, hoe meer looksmaak. Haal ze na
een paar dagen uit de olie anders worden de looktenen bruin.
Op dezelfde manier kan je zelf allerlei soorten olie
maken: met kruiden, met hete pepertjes enz...
Ik gebruik in dit recept geen zout omdat de
halloumikaas al een vrij zoute smaak heeft.
Bak de krielaardappeltjes krokant in lookolie en rijg
ze op spiezen.
Breng de bonen op smaak met peper en stoof ze even aan
in olijfolie.
Bak de halloumi in een pan.
Leg de bonen op een bord en de halloumi er bovenop.
Knijp wat citroensap over de kaas en leg de aardapelspiezen ernaast.
Bestrooi nog met wat bonenkruid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten