dinsdag 27 mei 2014

Gemengde bonensalade met halloumi

Na een rustige receptenweek, vliegen we er helemaal terug in ... en deze keer met boontjes en halloumi!

Halloumi is een Cypriotische kaas. Het smeltpunt ligt een pak hoger dan bij andere kazen en daarom is hij gemakkelijk te grillen, te frituren of te bakken.
De kaas heeft een zoutige smaak en een stevige, rubberachtige structuur. Van uitzicht lijkt halloumi erg op feta.
Halloumi wordt normaal gezien gemaakt van schapen- en geitenmelk. Tegenwoordig bevat halloumi ook koeienmelk maar hierdoor verandert de smaak. Bekijk dus goed de ingrediëntenlijst.
Handig is dat halloumi meestal vacuümverpakt wordt en daardoor een paar maanden in de koelkast kan overleven. Ik zou zeggen, koop ineens een paar pakjes want ze komen altijd wel van pas.

















Vers bonenkruid is hier amper te vinden, of ik kijk er gewoon naast.
Gelukkig bestaat er ook een gedroogde versie. Gebruik er niet te veel van want de smaak is vrij sterk.
Bonenkruid past uitstekend bij peulvruchten.
Het zou de spijsvertering bevorderen en een opgeblazen gevoel voorkomen.


 




















Gemengde bonensalade met halloumi (2p)

  • 10 krielaardappeltjes in de schil, beetgaar gekookt
  • verschillende soorten bonen, beetgaar gekookt (prinsessenbonen, snijbonen, sluimererwten,...)
  • een stuk halloumikaas
  • citroensap
  • bonenkruid
  • lookolie
  • peper


De lookolie heb ik gemaakt door enkele tenen look in olijfolie te laten weken. Hoe langer ze weken, hoe meer looksmaak. Haal ze na een paar dagen uit de olie anders worden de looktenen bruin.
Op dezelfde manier kan je zelf allerlei soorten olie maken: met kruiden, met hete pepertjes enz...

Ik gebruik in dit recept geen zout omdat de halloumikaas al een vrij zoute smaak heeft.

Bak de krielaardappeltjes krokant in lookolie en rijg ze op spiezen.
Breng de bonen op smaak met peper en stoof ze even aan in olijfolie.
Bak de halloumi in een pan.
Leg de bonen op een bord en de halloumi er bovenop. Knijp wat citroensap over de kaas en leg de aardapelspiezen ernaast.

Bestrooi nog met wat bonenkruid.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten