Bonen... vol van eiwitten, goede
koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Bovendien geven
ze een snel verzadigingsgevoel én zijn ze lekker en goedkoop. Wat moeten je als
mens nog meer hebben...
Tegenwoordig vind je bonen in allerlei
kleuren, maten en smaken.
Het maakt voor dit recept niet echt uit
welke soort je neemt maar kies voor een witte variant.
Ik gebruik meestal gigantes- cannellini-
of borolottibonen.
Om de bonen te weken, doe je ze in een
kom en giet er koud water over. Omdat ze tijdens het weken zullen uitzetten,
neem je best 1 deel bonen en 3 delen water.
Hoelang de bonen moeten weken en koken, hangt
af van de soort.
Het weken kan variëren van 8 tot 24 uur,
het koken duurt 1 tot 2 uur. Kijk even op de verpakking, meestal vind
je daar wel wat informatie.
Tijdens het koken kan
je best geen zout toevoegen. De bonen zullen daardoor sneller barsten.
Bonen uit blik hoeven alleen opgewarmd
te worden. Gebruik deze gerust als je weinig tijd hebt maar lees de etiketten
en laat de blikken die toegevoegde suikers bevatten, links liggen!
Bonendip
100 gram verse gigantes- cannellini- of borolottibonen,
geweekt en gekookt
2 tenen look, geraspt
enkele takjes rozemarijn, zo fijn
mogelijk gehakt
olijfolie
een scheutje groentenbouillon
citroensap
peper
zout
Doe de bonen in een pot en voeg de look,
de rozemarijn, wat olijfolie, citroensap en een scheutje groentenbouillon toe.
Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
Mix alles met de staafmixer tot een
smeuige puree.
Als de massa te dik blijft, kan je altijd
nog wat bouillon toevoegen.
Serveer bij het aperitief als dip of als
onderdeel van een Italiaanse antipasti schotel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten