donderdag 15 mei 2014

Bonendip

Bonen... vol van eiwitten, goede koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Bovendien geven ze een snel verzadigingsgevoel én zijn ze lekker en goedkoop. Wat moeten je als mens nog meer hebben...

Tegenwoordig vind je bonen in allerlei kleuren, maten en smaken.
Het maakt voor dit recept niet echt uit welke soort je neemt maar kies voor een witte variant.
Ik gebruik meestal gigantes- cannellini- of borolottibonen.























Om de bonen te weken, doe je ze in een kom en giet er koud water over. Omdat ze tijdens het weken zullen uitzetten, neem je best 1 deel bonen en 3 delen water.

Hoelang de bonen moeten weken en koken, hangt af van de soort.
Het weken kan variëren van 8 tot 24 uur, het koken duurt 1 tot 2 uur. Kijk even op de verpakking, meestal vind je daar wel wat informatie.

Tijdens het koken kan je best geen zout toevoegen. De bonen zullen daardoor sneller barsten.

Bonen uit blik hoeven alleen opgewarmd te worden. Gebruik deze gerust als je weinig tijd hebt maar lees de etiketten en laat de blikken die toegevoegde suikers bevatten, links liggen!


Bonendip

100 gram verse gigantes- cannellini- of borolottibonen, geweekt en gekookt
2 tenen look, geraspt
enkele takjes rozemarijn, zo fijn mogelijk gehakt
olijfolie
een scheutje groentenbouillon
citroensap
peper
zout

Doe de bonen in een pot en voeg de look, de rozemarijn, wat olijfolie, citroensap en een scheutje groentenbouillon toe. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
Mix alles met de staafmixer tot een smeuige puree.
Als de massa te dik blijft, kan je altijd nog wat bouillon toevoegen.

Serveer bij het aperitief als dip of als onderdeel van een Italiaanse antipasti schotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten