zondag 8 juni 2014

Water

Bij de opstart van m’n blog beloofde ik jullie - naast alle lekkere receptjes - in te wijden in de wereld van de gezonde voeding. En omdat het er nog niet van gekomen is, wordt het vandaag hoog tijd!
En we beginnen bij het begin, bij de basis, bij... water.






















Bàh water, water heeft geen smaak, water is voor de vissen...
En toch, water is gezond, héél gezond en we hebben er véél van nodig! Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit water dus het is nogal logisch dat we voortdurend moeten bijtanken.

Een gezonde voeding bevat uit zichzelf veel water.
De klassieke voeding, zoals wij ze meestal kennen, bestaat vooral uit vochtarme voedingsmiddelen zoals wit brood, kaas, vlees, charcuterie, fastfood, suikerproducten, margarine, patisserie, enz.
Om al deze droge voeding, rijk aan afvalstoffen, zout, suiker en vetten te kunnen doorspoelen heeft ons lichaam veel vocht nodig.
En, neen geen koffie, thee, frisdranken, energiedrankjes, bier of wijn want deze zijn nu net vochtafdrijvend.

Elke dag scheidt de mens gemiddeld 2,5 liter water uit via de urine, de longen (ademen), de huid (zweten) en de ontlasting.
Gemiddeld hebben we 2 liter water per dag nodig en dit naast al het andere vocht dat we binnenkrijgen al dan niet via onze voeding.
2 liter zijn 8 glazen van 25 cl maar voor bijvoorbeeld elke kop koffie of elk glas alcohol, drink je best nog een extra glas water om uitdroging te voorkomen. Bij zware inspanningen, warm weer of diaree moeten we nog meer drinken.

Maar wie drinkt er 2 liter per dag ? wel, heel weinig mensen ... en ik moet toegeven dat ik er ook niet elke dag in slaag.
Maar is er goed nieuws: je kan water leren drinken. En ja, je zal een keertje meer naar de wc moeten lopen maar is dat zó erg als je weet dat er telkens een hoop afval uit je lichaam verwijderd wordt?
Ga nu morgen niet de volledige 2 liter opdrinken want je lichaam is dit niet gewoon. Kijk hoeveel water je normaal drinkt, bouw langzaam op en drink met kleine slokjes. Je zal merken dat je je na een tijd beter gaat voelen en water ook echt lekker begint te vinden.

Als je dorst hebt, is het te laat, je droogt al uit.
Hoeveel mensen kampen niet met hoofdpijn, die heel dikwijls kan vermeden worden door voldoende te drinken?
 
 
 












Maakt het uit welk water we drinken?

Toch wel, het allerbelangrijkste is om mineraalarm water te drinken.
Er zijn vrij veel mineraalarme waters op de markt.
Kijk op de etiketten naar de ‘droogrest’. Dit is de mineraalwaarde die je bekomt als je een liter water laat verdampen bij 180°.
  • zeer licht mineraalhoudend water: tot 50 mg droogrest per liter
  • licht mineraalhoudend water: tot 500 mg droogrest per liter
  • gemiddeld mineraalhoudend water: tot 1000 mg droogrest per liter
  • sterk mineraalhoudend water: meer dan 1000 mg droogrest per liter
Zeer licht en licht mineraalhoudende waters mag je dagelijks drinken zoveel je wil. Je kan op die manier nooit een teveel aan bepaalde stoffen binnenkrijgen.
Met sterk mineraalhoudende waters moet je oppassen. Deze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Mensen met specifieke behoeften, zullen een water moeten kiezen met een groter gehalte aan bepaalde mineralen . Maar er zijn ook mensen die door hun gezondheidstoestand net een lager gehalte van bepaalde mineralen nodig hebben.
Enkele voorbeelden:
  • Bij stress en vermoeidheid: kies een water met veel magnesium.
  • Bij een hoge bloeddruk: neem een natriumarm water.
  • Zwangere vrouwen: kies voor een natriumarm water én drink voor twee!Baby's: enkel mineraalarm water
  • Kinderen: kies voor mineraalarm of licht gemineraliseerd water. Kinderen kunnen een te hoge dosis mineralen niet verwerken. Ze zijn voortdurend in beweging en krijgen het warm want ze zweten minder dan volwassenen. Zorg dat ze voldoende drinken en geef zo weinig mogelijk frisdranken en fruitsappen want dit zijn echte caloriebommen.
  • Ouderen: hoe ouder men wordt, hoe meer men het dorstgevoel niet opmerkt. Veel bejaarden drinken te weinig.
 
 
















Mogen we water van de kraan drinken ?

Over het algemeen hoor je dat leidingwater geen enkel risico vormt dankzij de strenge controles. Toch heb ik er mijn twijfels over en kies voor flessenwater.
De kwaliteit van kraanwater verschilt sterk van plaats tot plaats. Ondanks alle maatregelen, zitten er toch veel stoffen in het water die er niet echt in thuis horen, enkele voorbeelden :
  • Kalk: leidingen en apparaten geraken er door verstopt maar dus ook de kanalen van je lichaam. De kalk wordt aan het water toegevoegd omdat grondwater meestal zuur en zacht is en de leidingen zou aanvreten. Door toevoeging van kalk wordt het water hard.
  • Chloor: Door chloor aan het water toe te voegen worden de bacteriën vernietigd maar men blijft zitten met de restanten.
  • Hormonen: In onze beekjes en rivieren wemelt het van de hormonen. Ze kunnen niet weggefilterd kunnen worden door de klassieke zuiveringsinstallaties.
  • Antibiotica: leidingwater draagt bij tot de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Gezuiverd water is vrij van ziekteverwekkende bacteriën maar het bevat dan weer waterbacteriën. Deze groeien in de waterleidingen en komen in contact met medicijnresten.

De boodschap is dus om voldoende te drinken, met kleine slokjes, een water te kiezen dat bij je past en liefst zonder al te veel mineralen.
Let er ook op dat je het water op kamer- of lichaamstemperatuur drinkt.

 
Succes J

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten