zaterdag 17 mei 2014

Zalm met zeekraal en tomaat

De zeekraal ligt sinds kort weer in de winkel, hoog tijd dus voor een lekker receptje!
 
Van mei tot september is zeekraal te verkrijgen bij de bij de meeste vishandels en vaak zelfs gewoon in de supermarkt.
De groente is typisch Zeeuws en komt voor in gebieden die af en toe onder komen te staan met zeewater.
Wanneer je zeekraal koopt, kan je er best op letten dat deze fris en ziltig is, een mooie donkergroene kleur heeft, stevig aanvoelt en dikke stengels heeft. Hoe dikker en steviger, hoe verser.
Zeekraal schoonmaken is zeer eenvoudig. Breek eventuele verharde delen aan de onderkant van de stengels af en spoel even kort onder de kraan om zand te verwijderen. Laat zeekraal nooit in kraanwater weken. Het zou zowel de smaak als textuur volledig verpesten.
Je kan de zeekraal rauw eten maar beter is om de groente even kort te blancheren of te aan te bakken. Zo voorkom je een al te zoute smaak.
 
En voor jullie eigen bestwil, lees even het stukje over pijnboompitten opnieuw :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zalm met zeekraal en tomaat (2p)
 
  • 2 stukken zalm
  • een bakje zeekraal
  • tomaten, ontpit en in heel kleine blokjes gesneden
  • pijnboompitten
  • citroensap
  • dille
  • olijfolie
  • peper
 
Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap en wat peper en rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof.
Bak de zalm rosé in een beetje olijfolie en fruit de zeekraal, ook in olijfolie, kort aan.
Leg de zeekraal in een diep bord, dan de rauwe blokjes tomaat en de zalm er boven op.
Overgiet met de vinaigrette en versier met plukjes dille en pijnboompitten.
 
Vervang de zeekraal eens door spinazie. In dat geval kan je wel een beetje zout gebruiken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten