De zeekraal ligt sinds kort weer in de winkel, hoog tijd dus voor een
lekker receptje!
Van mei tot
september is zeekraal te verkrijgen bij de bij de meeste vishandels en vaak
zelfs gewoon in de supermarkt.
De groente
is typisch Zeeuws en komt voor in gebieden die af en toe onder komen te staan met zeewater.
Wanneer je
zeekraal koopt, kan je er best op letten dat deze fris en ziltig is, een mooie
donkergroene kleur heeft, stevig aanvoelt en dikke stengels heeft. Hoe dikker
en steviger, hoe verser.
Zeekraal
schoonmaken is zeer eenvoudig. Breek eventuele verharde delen aan de onderkant
van de stengels af en spoel even kort onder de kraan om zand te verwijderen. Laat
zeekraal nooit in kraanwater weken. Het zou zowel de smaak als textuur volledig
verpesten.
Je kan de
zeekraal rauw eten maar beter is om de groente even kort te blancheren of te aan
te bakken. Zo voorkom je een al te zoute smaak.
En voor jullie
eigen bestwil, lees even het stukje over pijnboompitten opnieuw :-)
Zalm met zeekraal en tomaat (2p)
- 2 stukken zalm
- een bakje zeekraal
- tomaten, ontpit en in heel kleine blokjes gesneden
- pijnboompitten
- citroensap
- dille
- olijfolie
- peper
Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap en wat peper en rooster de
pijnboompitten in een pan zonder vetstof.
Bak de zalm rosé in een beetje olijfolie en fruit de zeekraal, ook in
olijfolie, kort aan.
Leg de zeekraal in een diep bord, dan de rauwe blokjes tomaat en de zalm
er boven op.
Overgiet met de vinaigrette en versier met plukjes dille en
pijnboompitten.
Vervang de zeekraal eens door spinazie. In dat geval kan je
wel een beetje zout gebruiken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten